Etiketter

tisdag 28 april 2015

the creation of Adam
Michelangelo 






Michelangelo 

Michelangelo föddes 6 mars 1475 i Caprese Italien. Michelangelo är mest känd som skulptör 
och målare. Två av hans största verk/skulpturer skapade han innan han fyllde trettio. År 1512 skapade han The Creation of Adam med hela hela sixtinska kapellets tak på bara fyra år. Michelangelo är en av de mest kända målarna/skulptörerna som levt enligt många. 

The creation of Adam/Adams skapelse   

Michelangelo skapade bilden när han fick i uppdrag att måla pelarna till det sixtinska kapellet av påven Julius den andre. Men övertygade honom att få måla något eget. Det var då han skapade tak målningen i det sixtinska kapellet. Och i det the creation of Adam/Adams skapelse. Det mest kända bilderna från det sixtinska kapellet är de nio scenerna från första mosebok som ligger i centrum av taket. Målningarna ska återskapa en bild av viktiga bibliska händelser och är därför extremt detaljerade och noggrant utförda för att verkligen framföra händelsen.

Målningen avbildar Gud när han fyller Adam med liv med sin beröring när deras fingrar möts. Adam ligger på marken utan kläder och kollar upp mot Gud, medan Gud har ett vitt linne på sig samtidigt som han lyfts av änglar inuti någon som liknar en livmoder eller en hjärna av rött tyg. Adam och Gud kollar koncentrerat på deras fingrar då de möts. Medan änglarnas blickar varierar från lite här och var till att stirra mot Adam Både Adam och Guds kropp är vänd utåt och inte inåt mot taket. Gud är en aning högre upp i bilden än vad Adam är vilket jag tror menar att Adam är under Gud på det sättet att han är undersåte. Kropparna är väldigt detaljerade på den nivån att man ser alla kroppsdelar så som dem är (beroende på person). Jag tror det är för att skapa en målning som verkligen avbildar ”händelsen” av när Gud skapar Adam med omgivningarna så att den kan tala för sig själv utan ord.

Egna tankar

Själv så gillar jag målningen väldigt mycket. Och inte för min egna religion skull utan för att jag tycker att verket i sig själv är väldigt bra utfört och detaljerat. Jag älskar att man tydligt kan se deras ansiktsuttryck och kroppsspråk i målningen. Hur verkligt avbildad och genomtänkt den är. Om man kollar noggrant på just den punkten där deras händer möts ser man hur fingrarna blir mer och mer skuggade ju längre in dem är och hur man kan se dragen i händerna och skuggorna som bildar bakom dem. Den mängd detaljer i ett verk som täcker ett helt tak är otroligt.





Källor 










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar