Uppgift: Vår uppgift var att ta reda på och fundera över olika spektrum och varför de ser ut som de gör. Vi skulle ta reda på hur ljus uppkommer och varför det ger olika spektrum. Vi tar också reda på vad de olika spektrumen kan användas till.
Hypotes: Ljus uppkommer genom någon slags reaktion.
Olika ämnen ger olika spektrum eftersom de absorberar eller inte absorberar olika
För att inte alla delar av ljuset når så långt vilket lämnar kvar annat. Eller så absorberas det på vägen. Olika reaktioner ger olika spektrum. Vissa ger gamma strålning och annat.
Kan användas till kikare och mikrovågsugnar.
Materiel:
lysrör med olika sorters gaser, glödlampa, högspänningskälla, stativ, spektroskop, färgpennor
Utförande: Vi tog varsin spektroskop. Kollade först mot en glödlampa ritade upp och jämförde med ett lysrör som vi också ritade upp. Sen kollade vi mot gaser som fick en stark ström igenom sig. Och ritade på samma sätt upp dem.
Resultat: De olika ämnena gav olika spektrum som man kunde se genom spektrumkikaren.
(dåligt ritade spektrum)
Glödlampa
Lysrör
Neon
Helium
kvicksilver
argon
Slutsats: När elektronerna får extra energi så hoppar elektronerna fram och tillbaka. Och den rörelsen skickar energi i form av fotoner. Elektronerna hoppar olika beroende på vilket ämne det är och hur stark ström som går igenom det. Beroende på hur lugnt elektronerna hoppar Kort eller långt så kan färgerna variera. Fasta ämnen som kol eller metal så blir det ett kontinuerligt spektrum. Gaser som sitter ihop genom molekyler ger bandspektrum. Och gaser som är enskilda atomer ger linje spektrum.
Min hypotes stämde delvis med att olika ämnen ger olika ljus. Men jag hade inte nämnt att elektronerna är de viktiga.
Felkällor: Man kanske missade att saker när man kollar i olika vinklar. Och man kanske ritade fel för att man inte hade en bild bredvid sig att rita av. Hade inte alla färger så lite svårt att rita exakt. Ljus och annat runtom kan ha stört spektrumet. Det är också svårt att rita en bra bild som demonstrerar de olika delarna av ett spektrum. Vissa delar lyste starkare än de andra och så vidare. Det var svårt att se helium t ex så det kunde vi inte rita upp så bra.
Skulle vi haft bättre verktyg som en spektrumvisare som kommer upp på en skärm så att man skulle sett bättre skulle det varit en stor hjälp. Det skulle hjälp om rummet var helt mörkt också så att de upplysta ämnen skulle varit de ända ljuskällorna.
Genom att vi vet att det finns olika spektrum har vi kunnat använda det till hjälp i vissa områden i samhället.
Medicin: Spektrumet kan delas upp och då finns en frekvens eller våglängd som heter röntgen. Vilken används till när man ska scanna kroppen. Det går igenom vävnad men har svårt att åka igenom ben vilket resulterar till att det studsar tillbaka och skapar en bild av ens skelett.
astrologi: man kan avgöra hur olika stjärnor och planeter är uppbyggda genom att kolla vilket sken (spektrum) det ger. Eftersom olika ämnen ger olika spektrum oftast så kan man urskilja dem.
fysik: Man har gjort många upptäcker om ämnen med hjälp av spektrum och ändras med olika ämnen.
industri: Med hjälp av spektrum har man fått reda på att man kan få ljus att åka i en våglängd. Detta har skapat den så kallade laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) Som man kan använda för att skapa en stark stråle ljus som kan bränna och skära i saker som metall och glas.
Radio o tv
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar