Etiketter

torsdag 26 mars 2015

Hkk matlagnings prov







PRISBERÄKNING:

köttfärs                  75g       6 kr

mattfett                  1msk    0,53 kr

lök(gul)                  1/2st    0,75 kr

morot                     1st       1,10 kr

olja                         1 msk   1,20 kr

vitlök                     1 st       0,24 kr

krossade tomater   1,5dl     1,74 kr

chilisås                   1 msk    0,5 kr

oregano                  1 tsk 1 krm 1,27 kr

salt                          2 krm    0,02 kr

peppar                    1 krm     0,21 kr

spaghetti                 100g    1,19 kr

 spiskummin           1 krm   0,23 kr

SUMMA PRIS: 14,93 kr

UTVÄRDERING 

HÄLSA 

Köttfärs och ägg innehåller protein och järn som bygger muskler och hjälper blodet. Spaghetti innehåller kolhydrater som ger snabbt energi som håller i sig ett tag. Morot är bra för ögonen och huden då den stärker båda. Gurkan som är grön är bra för immunförsvaret och samma med salladen. Hela matcirkeln representeras och man får med alla de viktigaste näringsämnena för att kroppen ska fungera bra.

MILJÖ

De flesta råvarorna i denna maträtten har odlats eller producerats i Sverige eller från krav märkta ställen för bästa miljöval. Köttfärsen är ekologisk vilket betyder att den inte släppt ut lika mycket koldioxid och metangas vid produktionen och transporten. Knappt inga av kryddorna eller grönsakerna producerades i Sverige eftersom det inte är säsong för dem. Pastan är jag osäker på var den kom ifrån men jag tror inte den var ifrån Sverige. Vattnet tog jag från kranen vilket minskar utsläppet av koldioxid och användandet av plast.

EKONOMI 

Den här maträtten kostade bara 14,93 per person vilket kan vara 3-4 gånger billigare än om man hade ätit samma rätt på resturang. Dessutom var den väldigt mättande och smakrik för att bara kosta ca 15kr. Problemet är att man inte kan köpa den exakta mängden kryddor eller råvaror som behövs till just denna maträtten utan måste köpa hela förpackningar. Men med tanke på att det mesta var ekologiskt så var det en bra kostnad per portion för en maträtt som denna.





















































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar